תוכנית הדוקטורנטים 

 

תוכנית הדוקטורנטים של הפקולטה למדעי החברה פועלת משנת 2009 ומטרתה לסייע לכ-300 הסטודנטים.יות בפקולטה בניהול המסלול המקצועי שלהם.

נקודת המוצא של התוכנית היא שקריירה מדעית היא לא רק אמנות אלא גם אומנות – מערכת של פרקטיקות שחשוב ללמוד ולהכיר בתהליך הכשרה מתמשך.

על רקע השאיפה להציע מערכת תמיכה והכשרה לניהול קריירה אקדמית שתתן מענה לאתגרים הייחודיים העומדים בפני הדוקטורנט/ית הישראלי/ת (ריחוק גיאוגרפי, חסר במשאבים כלכליים, גיל מבוגר באופן יחסי לעמיתים בחו"ל ועוד), הוקמה התוכנית בשנת 2009 על ידי פרופ' דוד לוי פאור. אחריו כיהנו כראשי התוכנית פרופ' אריה קצוביץ', פרופ' לימור שיפמן, פרופ' זוהר קמפף ופרופ' רות מאיו. כיום ראש התוכנית הוא פרופ' ניקולס ג'ון. 

רכזת התוכנית היא מילי חזן.

ראשי התוכנית בנו לאורך השנים מערך תמיכה משולב המבוסס משאבים כספיים, ולא פחות מזה, על רוח ההתנדבות של חברי הסגל בפקולטה והפנסיונרים של האוניברסיטה.

 

תוכנית הדוקטורנטים מבוססת על מספר מוקדים:

סדרת "ארגז כלים" לדוקטורנטים

סדרת מפגשים הניתנת על ידי מרצים מתוך הפקולטה ומומחים מקצועיים בתחומים שונים. המפגשים שנערכו בשנים האחרונות עסקו, בין היתר, בנושאים הבאים: ניהול זמן יעיל (בין הכתיבה למשפחה), התמודדות עם פחד קהל, יצירתיות במחקר, כתיבה ומחסומי כתיבה, מאחורי הקלעים של תהליכי פרסום מאמרים, עיצוב פרזנטציות, כתיבת הצעות מחקר לגופים ממנים, כתיבת קורות חיים והכנה לראיונות עבודה, יחסי מנחה-מונחה ועוד
 

מיומנויות כתיבה והצגה באנגלית

כתיבה באנגלית מהווה חלק בלתי נפרד מהעבודה האקדמית של דוקטורנטים הנדרשים להציג את עבודתם מעל במות בין לאומיות מובילות החל משלבים מוקדמים בקריירה. הדרישה לאיכויות כתיבה מעולות באנגלית מתלמידי מחקר שזו אינה שפת האם שלהם מהווה אתגר משמעותי ולכן התוכנית מסייעת במימון קורס ייעודי לדוקטורנטים במהלכו הם מתרגלים ומחזקים את כישורי הכתיבה שלהם.

בנוסף לכך, מתנדבים בתוכנית פנסיונרים של האוניברסיטה העברית (שעסקו בהוראת אנגלית) מסייעים לאורך השנה בכתיבת מאמרים ובהכנה לפרזנטציות לכנסים בחו"ל. העבודה מתבצעת על בסיס אישי, בהתאם לצרכים של כל סטודנט. אין מדובר בשירותי הגהה, כי אם בתרגול באמצעות שיחה באנגלית לצורך הקניית בטחון והעשרת השפה.

מלגות ומענקים

תוכנית הדוקטורנטים תומכת כל שנה בכ-10 סטודנטים הנוסעים לכנסים בין לאומיים מרכזיים. ההנחה היא שכנסים אקדמיים מהווים רכיב מרכזי בתהליכי למידה, חילופי רעיונות ויצירת קשרים עם עמיתים בעולם. הם חיוניים במיוחד לתלמידי תואר שלישי מישראל, אשר מנצלים את המפגשים הללו כדי ליצור תשתיות לשיתופי פעולה בין-לאומיים ולבחון אפשרויות להתמחויות פוסט-דוקטורליות במוסדות מובילים בחו"ל.

בשנת 2015 יזמה התוכנית מסלול תמיכה חדש תחת השם "מעט לכתב עת". בזכות התרומה הנדיבה של גמלאי הפקולטה הקמנו מסלול מלגות תחרותי שמטרתו לסייע לדוקטורנטים בפרסום מאמרים בכתבי עת מובילים. המלגות כוללות סיוע במימון העריכה המקצועית באנגלית של מאמרים.

אנו שואפים להרחיב את התוכנית בשנים הקרובות כדי להמשיך להעניק כלים חיוניים לדוקטורנטים במדעי החברה ולתרום לנראות של האוניברסיטה העברית בזירה הבינלאומית. נשמח לשמוע כל רעיון שיש לכם בנוגע לפיתוח התוכנית.

מפגשי כתיבה חודשיים (בינג') וריטריט כתיבה שנתי

צוות ההיגוי של התוכנית מאפשר לדוקטורנטים מפגשי כתיבה אחת לחודש בקמפוס. הבינג' הוא יום כתיבה מרוכז (18:00-9:00) שמתנהל בעזרת שיטת "פומדורו" – ארבעה סשנים שמורכבים מ- 25 דקות עבודה וחמש דקות הפסקה כפול ארבע. במהלך היום מתקיימים ארבעה סשנים (כל אחד מהם נמשך שעתיים) וביניהם הפסקות של 20 דק', והפסקת צהריים הנמשכת 40 דק'.

לקראת סוף השנה האקדמית אנחנו מקיימים ריטריט כתיבה בן שלושה ימים במלון מחוץ לירושלים.

פרופ' ניק ג'ון - ראש התכנית

n.john@huji.ac.il

מילי חזן - רכזת התכנית

millieh@savion.huji.ac.il

 

English

מידע כללי לדוקטורנטים

הרשות לתלמידי מחקר היא הכתובת של תלמידי המחקר להליך הרישום, להגשת ההצעה, ללימודי ההשלמה, לרישום לקורסים, למעקב אחר התקדמות המחקר, מינוי שופטים לעבודות דוקטור, אישור עבודות דוקטור ועוד.

לשאלות על הגשת מועמדות, שלב א', שלב ב', קורסים, מלגות, נא לפנות אליהם ישירות.

 

 ********************************************

התארגנות לקראת השתלמות פוסט-דוקטורט
תלמידים ותלמידות המתעתדים לצאת להשתלמות פוסט-דוקטורט צריכים להיערך לכך זמן רב מראש, למעלה משנה לפני מועד הנסיעה המתוכנן.

לכל המלגות צריך להכין:

·         מכתב המלצה ממדריך העבודה

·         מכתב המלצה נוסף

·         מכתב מהמוסד ומהחוקר העתידים לארח את המשתלם

·         תוכנית מחקר לתקופת ההשתלמות (רצוי שתהיה נבדלת מהמחקר לדוקטורט)

·         קורות חיים ורשימת פרסומים

המלגה היוקרתית ביותר היא מלגת קרן רוטשילד. מועד ההגשה לקרן זו הוא בסוף אוגוסט (בשנה שלפני הנסיעה המיועדת). תהליך המיון במלגת קרן רוטשילד הוא ארוך ומספר המלגאים שזכו בשנים האחרונות מטעם הפקולטה למדעי החברה היה קטן (אחת בשנה כמעט כל שנה בחמש השנים האחרונות).

למתעתדים להשתלם בארה"ב פתוחה גם מלגת קרן חינוך ישראל –ארה"ב (פולברייט).

בקרן רוטשילד ובאוניברסיטה ממליצים להגיש בקשות גם לקרנות המתאימות מחוץ לאוניברסיטה כמו:

1.   הקרן הלאומית למדע

2.      מלגות Chevening (לאנגליה) המנוהלות ע"י המועצה הבריטית

3.      מלגת מארי קירי

4.      מלגות הניתנות במוסד היעד, מקרנות המוסד או מתקציבי החוקר המארח.

5.      למרכז הלברט ללימודים קנדיים יש שתי מלגות פוסט דוקטורט.

6.       יש קרנות רבות המזמינות פוסט דוקטורנטים לאירופה, חלקן של האיחוד האירופי וחלקן של גופים בתוך מדינות האיחוד.

7.      מלגות של קרנות נוספות המתפרסמות מעת לעת באתר של הרשת למחקר ופיתוח

 

האוניברסיטה משתמשת במאגר הפונים למלגת רוטשילד גם לדליית מועמדים לקרנות מזמנות אחרות המגיעות לידיעתה.

מומלץ מאד לפנות לכמה קרנות על מנת להבטיח טוב יותר את סיכויי הזכיה (והנסיעה).

לעיתים האוניברסיטה תומכת ומסייעת במלגת השלמה למי שזכה במלגות אך הסכום העומד לרשותו או לרשותה קטן מכדי לאפשר שהות בחו"ל. הפקולטה תמליץ בדרך כלל רק על מי שדורג גבוה במהלך הדרוג הפנימי של מועמדי קרן רוטשילד.

כדאי מאוד להתעדכן, בעזרת המדריך, המחלקה, הפקולטה (תוכנית הדוקטורנטים), המזכירות האקדמית והרשות לתלמידי מחקר בנוגע לאפשרויות הקיימות, הן בקשר למלגות והן לקשר למלגות ייעודיות לפוסט-דוקטורט.

מחקר אישי באינטרנט עשוי להניב תוצאות המותאמות אישית שאינם מוכרות למערכת הפקולטאית או האוניברסיטאית.

לאלה שאינם יכולים לנסוע לחו"ל ישנן אפשרויות פוסט-דוק בארץ (למשל מלגת קרייטמן באוניברסיטת בן גוריון, באוניברסיטה הפתוחה, במכון טרומן ובמכון ליאונרד דיוויס באוניברסיטה העברית, בטכניון ועוד).

למי ששהה בחו"ל ורוצה לחזור לארץ יש אפשרות לפנות לקרן השתלמות לשנת פוסט נוספת בתוכניות ליידי דייויס ובתוכנית מרטין בובר.

מלגות

לאורך השנה, מתפרסמים קולות קוראים למלגות שונות באתר המלגות של האוניברסיטה.

כדאי לשים לב לקולות קוראים לאורך השנה. חלק מהמלגות מיועדות לתחומים או לסקטורים ספציפיים וחלקן מתפרסם רק באופן אקראי.

הקולות הקוראים למלגות אלה מופצים מטעם המזכירות האקדמית ועל ידי רכזת הלימודים המתקדמים בפקולטה למדעי החברה. כל הודעה המגיעה לרכזת הלימודים המתקדמים בפקולטה מופצת גם על ידה לכל רכזות המחלקות.

 

קורסים לדוקטורנטים

כחלק מהשאיפה ליצור תשתית ללימודים מתקדמים בפקולטה למדעי החברה, במסגרתה יוכלו דוקטורנטים להיחשף לתאוריות ומתודולוגיות ממגוון דיסציפלינות, מוצע לתלמידי מחקר להירשם לקורסים מחוץ לדיסציפלינות שלהם.

ההשתתפות בקורסים מותנית באישור המנחים/הוועדה המלווה של כל אחד מהסטודנטים.

הרישום מבוצע מול הרשות לתלמידי מחקר ישירות.

 

 

להלן רשימת הקורסים המוצעים (מעודכן לשנת הלימודים תשפ"א):

 קורסי מבואות

51819 - נושאים בפסיכולוגיה חברתית: פרו-סמינר

58844 - תאוריות ומחקר ביחסים הבין-לאומיים

56813 - המשגת מחשבה מדינית: קורס יסוד לתלמידי מחקר

54354 - תאוריות ביקורתיות של תרבות

53990 – אחדות במדעי החברה (סדנת מחקר)  

 

קורסי מתודולוגיה

40422 - גישות למדיניות סביבתית במרחב

50812 - שיטות מחקר כמותיות בתקשורת, התנהגות פוליטית וסכסוך

50768 - שיטות מחקר איכותניות ואתנוגרפיות מתקדמות לחקר השתתפות דיגיטלית

58920 - מחקר איכותני ומחקר שדה

53909 – פרופסיונליזציה אקדמית וכתיבת מאמרים  

 

 

 

קישורים רלוונטיים