תוכנית הדוקטורנטים 

 

תוכנית הדוקטורנטים של הפקולטה למדעי החברה פועלת משנת 2009 ומטרתה לסייע לכ-300 הסטודנטים.יות בפקולטה בניהול המסלול המקצועי שלהם.

נקודת המוצא של התוכנית היא שקריירה מדעית היא לא רק אמנות אלא גם אומנות – מערכת של פרקטיקות שחשוב ללמוד ולהכיר בתהליך הכשרה מתמשך.

על רקע השאיפה להציע מערכת תמיכה והכשרה לניהול קריירה אקדמית שתתן מענה לאתגרים הייחודיים העומדים בפני הדוקטורנט/ית הישראלי/ת (ריחוק גיאוגרפי, חסר במשאבים כלכליים, גיל מבוגר באופן יחסי לעמיתים בחו"ל ועוד), הוקמה התוכנית בשנת 2009 על ידי פרופ' דוד לוי פאור. אחריו כיהנו כראשי התוכנית פרופ' אריה קצוביץ', פרופ' לימור שיפמן, פרופ' זוהר קמפף ופרופ' רות מאיו ופרופ' ניקולס ג'ון. כיום ראש התוכנית היא ד"ר גילי המר ורכזת התוכנית היא גב' מילי חזן.

ראשי התוכנית בנו לאורך השנים מערך תמיכה משולב המבוסס משאבים כספיים, ולא פחות מזה, על רוח ההתנדבות של חברי הסגל בפקולטה והפנסיונרים של האוניברסיטה.

 

תוכנית הדוקטורנטים מבוססת על מספר מוקדים:

סדרת "ארגז כלים" לדוקטורנטים

סדרת מפגשים הניתנת על ידי מרצים מתוך הפקולטה ומומחים מקצועיים בתחומים שונים. המפגשים שנערכו בשנים האחרונות עסקו, בין היתר, בנושאים הבאים: ניהול זמן יעיל (בין הכתיבה למשפחה), התמודדות עם פחד קהל, יצירתיות במחקר, כתיבה ומחסומי כתיבה, מאחורי הקלעים של תהליכי פרסום מאמרים, עיצוב פרזנטציות, כתיבת הצעות מחקר לגופים ממנים, כתיבת קורות חיים והכנה לראיונות עבודה, יחסי מנחה-מונחה ועוד
 

מיומנויות כתיבה והצגה באנגלית

כתיבה באנגלית מהווה חלק בלתי נפרד מהעבודה האקדמית של דוקטורנטים הנדרשים להציג את עבודתם מעל במות בין לאומיות מובילות החל משלבים מוקדמים בקריירה. הדרישה לאיכויות כתיבה מעולות באנגלית מתלמידי מחקר שזו אינה שפת האם שלהם מהווה אתגר משמעותי ולכן התוכנית מסייעת במימון קורס ייעודי לדוקטורנטים במהלכו הם מתרגלים ומחזקים את כישורי הכתיבה שלהם.

בנוסף לכך, מתנדבים בתוכנית פנסיונרים של האוניברסיטה העברית (שעסקו בהוראת אנגלית) מסייעים לאורך השנה בכתיבת מאמרים ובהכנה לפרזנטציות לכנסים בחו"ל. העבודה מתבצעת על בסיס אישי, בהתאם לצרכים של כל סטודנט. אין מדובר בשירותי הגהה, כי אם בתרגול באמצעות שיחה באנגלית לצורך הקניית בטחון והעשרת השפה.

מלגות ומענקים

תוכנית הדוקטורנטים תומכת כל שנה בכ-10 סטודנטים הנוסעים לכנסים בין לאומיים מרכזיים. ההנחה היא שכנסים אקדמיים מהווים רכיב מרכזי בתהליכי למידה, חילופי רעיונות ויצירת קשרים עם עמיתים בעולם. הם חיוניים במיוחד לתלמידי תואר שלישי מישראל, אשר מנצלים את המפגשים הללו כדי ליצור תשתיות לשיתופי פעולה בין-לאומיים ולבחון אפשרויות להתמחויות פוסט-דוקטורליות במוסדות מובילים בחו"ל.

בשנת 2015 יזמה התוכנית מסלול תמיכה חדש תחת השם "מעט לכתב עת". בזכות התרומה הנדיבה של גמלאי הפקולטה הקמנו מסלול מלגות תחרותי שמטרתו לסייע לדוקטורנטים בפרסום מאמרים בכתבי עת מובילים. המלגות כוללות סיוע במימון העריכה המקצועית באנגלית של מאמרים.

אנו שואפים להרחיב את התוכנית בשנים הקרובות כדי להמשיך להעניק כלים חיוניים לדוקטורנטים במדעי החברה ולתרום לנראות של האוניברסיטה העברית בזירה הבינלאומית. נשמח לשמוע כל רעיון שיש לכם בנוגע לפיתוח התוכנית.

מפגשי כתיבה חודשיים (בינג') וריטריט כתיבה שנתי

צוות ההיגוי של התוכנית מאפשר לדוקטורנטים מפגשי כתיבה אחת לחודש בקמפוס. הבינג' הוא יום כתיבה מרוכז (18:00-9:00) שמתנהל בעזרת שיטת "פומדורו" – ארבעה סשנים שמורכבים מ- 25 דקות עבודה וחמש דקות הפסקה כפול ארבע. במהלך היום מתקיימים ארבעה סשנים (כל אחד מהם נמשך שעתיים) וביניהם הפסקות של 20 דק', והפסקת צהריים הנמשכת 40 דק'.

לקראת סוף השנה האקדמית אנחנו מקיימים ריטריט כתיבה בן שלושה ימים במלון מחוץ לירושלים. ד"ר גילי המר, המחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה והתכנית ללימודי תרבות

ד"ר גילי המר (המחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה והתכנית ללימודי תרבות)

ראש התכנית 

gili.hammer@mail.huji.ac.il

מילי חזן - רכזת התכנית

millieh@savion.huji.ac.il

 

HUJI FIRST SEMESTER

 

English